Werken met de Regeling Internationaal Handelsverkeer (RIH)

De Regeling Internationaal Handelsverkeer  is een strategisch initiatief dat is ontworpen om Nederlandse bedrijven de flexibiliteit te geven om tijdelijke buitenlandse werknemers onder specifieke voorwaarden naar Nederland te brengen. De regeling is met name voordelig voor bedrijven die gespecialiseerde vaardigheden of training nodig hebben die niet gemakkelijk binnen Nederland of de Europese Unie beschikbaar zijn. Door gebruik te maken van de RIH kunnen bedrijven tijdelijk buitenlandse werknemers naar Nederland overplaatsen voor verschillende taken, waaronder grote bouwprojecten, training op nieuwe machines en het verzorgen van gespecialiseerde training aan werknemers van een gerelateerd bedrijf.

De belangrijkste voordelen van de RIH zijn de mogelijkheid om snel en efficiënt gespecialiseerd talent aan te trekken, waarbij het lange proces van het verkrijgen van individuele werkvergunningen voor elke werknemer wordt omzeild. Deze flexibiliteit kan de capaciteit van Nederlandse bedrijven om complexe en tijdgevoelige projecten te voltooien aanzienlijk verbeteren.

Toelatingscriteria voor bedrijven en werknemers

Om gebruik te maken van de RIH, kunnen Nederlandse bedrijven bij het UWV een aanvraag indienen om een project en de daarmee verbonden taken te laten goedkeuren. Het project moet goed gedefinieerd zijn en binnen een specifieke tijdsperiode worden afgerond. In principe zijn er geen beperkingen aan het aantal werknemers voor de aanvraag, zolang dit in overeenstemming is met de complexiteit van het project en de vereiste kennis om het project op tijd te voltooien. Er is echter een tendens dat de goedkeuring een limiet stelt aan het aantal werknemers, omdat dit het gemakkelijker maakt voor de autoriteiten om een audit uit te voeren.

Zodra het project is goedgekeurd hoeft de werkgever niet langer individuele werkvergunningen aan te vragen voor iedere werknemer met niet-EU nationaliteit die bij het project betrokken is. In plaats daarvan moeten zij deze werknemers bij het UWV registreren via een eenvoudig meldingsproces.

Het aanvraagproces

Het aanvraagproces is als volgt gestroomlijnd:

  1. Indienen van een gedetailleerd verzoek: Begin met het indienen van een verzoek bij het UWV waarin het project, de doelstellingen en de specifieke taken die door de buitenlandse werknemers moeten worden uitgevoerd, worden beschreven. Zorg ervoor dat alle vereiste documentatie is bijgevoegd om uw aanvraag te ondersteunen.

  2. Evaluatie en goedkeuring door UWV: Het UWV zal het verzoek beoordelen op basis van vooraf bepaalde criteria, waarbij wordt gewaarborgd dat het project in overeenstemming is met de regels en geen negatieve invloed heeft op de lokale arbeidsmarkt. Dit evaluatieproces duurt doorgaans maximaal vijf weken.

  3. Zodra het project is goedgekeurd, moeten werkgevers de buitenlandse werknemers bij het UWV registreren. Dit registratieproces maakt individuele werkvergunningen overbodig, waardoor de administratieve lasten aanzienlijk worden verminderd.

  4. Tijdelijke verblijfsvergunning (GVVA): Voor verblijven voor werknemers die langer dan drie maanden in Nederland verblijven dient u een aanvraag in voor een tijdelijke verblijfsvergunning via de IND, waarbij u aantoont dat het project is goedgekeurd en de werknemer bij het UWV is geregistreerd.

Geen salarisdrempel of arbeidsmarkttest

Anders dan bij aanvragen voor een kennismigrant of EU Blue Card, heeft een werkvergunning aangevraagd onder de RIH geen specifieke salarisdrempel voor werknemers met niet-EU nationaliteit, mits het aangeboden salaris aan het minimumloon voldoet en concurrerend is volgens de Nederlandse arbeidsmarktstandaarden.

Er bestaat met dit type aanvraag ook een uitzondering op de eis om aan te tonen dat er geen kandidaten binnen Nederland of de EU konden worden gevonden om iedere functie te vervullen, zoals dat over het algemeen het geval is bij individuele vergunningsaanvragen.

Conclusie

Het International Trade Scheme biedt Nederlandse bedrijven een kans om de uitvoering van gedefinieerde projecten uit te laten voeren door medewerkers van buiten de EU, zonder de administratieve beslommeringen van individuele verblijfs- en werkvergunningaanvragen.

Exterus kan u helpen ervoor te zorgen dat het project van uw bedrijf voldoet aan de toelatingscriteria, het navigeren door het aanvraagproces van het project en het secuur indienen van aanvragen voor de werknemers die nodig zijn voor de uitvoering van het werk.

Mocht u hier vragen over hebben, neem dan contact met ons op!

Previous
Previous

De 5 meest gestelde vragen over de WagwEU en 5 tips

Next
Next

IND Zakelijk Portaal veranderingen op 4 november 2024