Regels omtrent verlof voor kennismigranten
Het begrijpen van de regels en voorschriften met betrekking tot verlof voor kennismigranten is belangrijk voor zowel werkgevers als werknemers om ervoor te zorgen dat altijd wordt voldaan aan de wetgeving.
Kennismigranten
Er zijn verschillende vereisten en voorwaarden voor kennismigranten en hun werkgevers waaraan moet worden voldaan om een verblijfsvergunning als kennismigrant te verkrijgen en te behouden. Een van deze vereisten is dat de werknemer Nederland als land van hoofdverblijf moet hebben en dat belangrijke wijzigingen tijdig moeten worden gemeld bij de IND. De werkgever heeft verschillende verplichtingen, waaronder het bijhouden van nette administratie, een zorgplicht om zorgvuldig nieuwe medewerkers te rekruteren en aan te nemen en het informeren van de werknemer kennismigrant over zijn of haar rechten en plichten.
Een van de belangrijkste verplichtingen voor de werkgever is dat de kennismigrant een salaris ontvangt dat voldoet aan het toepasselijke salariscriterium. Als vuistregel geldt dat het salariscriterium altijd gehaald moet worden. Er zijn echter uitzonderlijke omstandigheden waarin tijdelijke niet-naleving van dit salariscriterium is toegestaan.
Invloed van verlof op werk- en immigratiestatus
Kennismigranten hebben, net als andere werknemers met de Nederlandse of andere EU-nationaliteit, recht op verschillende soorten verlof. Dit betreft onder andere vakantieverlof, ziekteverlof, zwangerschaps- en vaderschapsverlof, en ouderschapsverlof. Elke verlofsoort kent specifieke regels en rechten waaraan zowel de werkgever als de werknemer zich moeten houden.
Om te bepalen of het is toegestaan voor een kennismigrant om tijdelijk niet te voldoen aan het salariscriterium, is het belangrijkste aspect dat het verlof een wettelijk recht is van de werknemer.
Zwangerschapsverlof geeft doorgaans recht op een periode van betaald verlof vóór en na de geboorte van een kind. Ouderschapsverlof daarentegen kan de mogelijkheid bieden voor een langer, gedeeltelijk betaald óf onbetaald verlof, wat zorgvuldig moet worden bepaald en toegepast om te voldoen aan de vereisten voor de vergunning.
Het nemen van verlof kan grote gevolgen hebben voor kennismigranten omdat wanneer het toegepaste verlof geen wettelijk recht is en het salaris (tijdelijk) onder het toepasselijke salariscriterium komt te vallen valt, dit kan leiden tot intrekking van de verblijfsvergunning. Het is daarom van cruciaal belang dat zowel werkgevers als werknemers begrijpen hoe verschillende soorten verlof de voorwaarden van de verblijfsvergunning van de kennismigrant kunnen beïnvloeden.
Tijdelijke niet-naleving van salariscriteria
Wanneer het salariscriterium tijdelijk niet wordt voldaan door een loonsverlaging als gevolg van een type verlof waarop de werknemer wettelijk recht heeft, is het belangrijk dat de werkgever de situatie tijdig meldt aan de immigratieautoriteiten en daarbij documentatie verstrekt ter ondersteuning van de tijdelijke niet-naleving. Dit zorgt ervoor dat de verblijfsvergunning van de kennismigrant geldig blijft tijdens de verlofperiode.
Exterus kan helpen bij het vaststellen of het type verlof een wettelijk recht is van de werknemer en (helpen bij) het melden van de tijdelijke niet-naleving van het salariscriterium aan de IND (namens de werkgever).
Als u twijfels of vragen heeft over kennismigranten en verlof, neem dan gerust contact met ons op.