Internationale stagiaires aannemen in Nederland
Met een steeds internationaler wordende beroepsbevolking en studentenpopulatie hebben veel bedrijven en organisaties interesse in het aannemen van buitenlandse studenten of pas afgestudeerden voor een stage. Het inhuren van buitenlandse medewerkers kan verrijkend zijn voor zowel de stagiair als de inlener, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste documentatie aanwezig is om de stage uit te kunnen voeren. Dit artikel geeft een overzicht van de vereisten en procedurele stappen om ervoor te zorgen dat het inhuren van een stagiair soepel en volgens de regels verloopt.
EU-onderdanen vs Niet-EU-onderdanen
Nederland biedt een gastvrije omgeving voor internationaal talent, maar werkgevers moeten zich bewust zijn van de regelgeving om stagiaires uit het buitenland legaal in te huren. Voor EU-, EER- en Zwitserse staatsburgers is het proces relatief eenvoudig, omdat zij geen werkvergunning, visum of verblijfsvergunning nodig hebben voor een stage. Voor deze studenten of pas afgestudeerden gelden dezelfde regels voor stages als voor Nederlanders.
Voor niet-EU-onderdanen kunnen de eisen strenger zijn. Onderdanen van niet-EU-landen die van plan zijn om in Nederland stage te lopen, hebben mogelijk een werkvergunning en visum of verblijfsvergunning nodig, afhankelijk van hun nationaliteit en de duur van hun verblijf.
Tewerkstellingsvergunning (TWV)
Voor niet-EU-stagiairs kan het verkrijgen van een twv een vereiste stap zijn. Vrijstellingen gelden voor studenten die ingeschreven staan bij een Nederlandse opleiding en voor studenten die deelnemen aan Europese actieprogramma's zoals Erasmus+. Studenten die staan ingeschreven bij een Nederlandse opleiding kunnen stage lopen zonder tewerkstellingsvergunning met een driepartijen overeenkomst die is ondertekend door het bedrijf, de student en de onderwijsinstelling om aan te tonen dat de stage deel uitmaakt van hun opleiding.
Als er geen vrijstellingen van toepassing zijn, moeten werkgevers een twv aanvragen bij het UWV. Exterus kan helpen met het uitwerken van de eisen en namens het bedrijf de vergunning aanvragen bij het UWV.
Visum kort verblijf of gecombineerde vergunning
Naast de werkvergunning hebben niet-EU-studenten die niet ingeschreven staan bij een Nederlandse opleiding mogelijk een visum of verblijfsvergunning nodig om legaal in Nederland te verblijven om de stage uit te voeren. Als de stage 90 dagen of minder duurt, moet de stagiair een Visum Kort Verblijf aanvragen, tenzij er een vrijstelling is op basis van hun nationaliteit. Indien nodig kan de stagiair dit visum zelf aanvragen in het land van herkomst.
Voor een verblijf van meer dan 90 dagen wordt over het algemeen een gecombineerde vergunning aangevraagd, ongeacht de nationaliteit van de stagiair. Het bedrijf moet deze vergunning aanvragen namens de stagiair.
Deze Gecombineerde Vergunning Verblijf en Arbeid (GVVA) combineert de verblijfsvergunning voor een verblijf langer dan 90 dagen, met de bovengenoemde werkvergunning. Hierdoor kan de stagiair de stage uitvoeren terwijl hij tijdelijk in Nederland verblijft. De aanvraag wordt ingediend bij de IND en binnen ongeveer 5-7 weken verwerkt.
Exterus kan helpen met het vaststellen van de vereisten en de vergunning ook namens het bedrijf aanvragen bij de IND.
De bovenstaande regels gelden zowel voor studenten als voor degenen die in de afgelopen twee jaar een opleiding hebben afgerond.
Voor een verblijf langer dan 4 maanden is registratie van de stagiair bij een Nederlandse gemeente (BRP) vereist.
Conclusie
Het inhuren van buitenlandse stagiaires kan een uitstekende oplossing bieden voor bedrijven die hun teams willen diversifiëren en verrijken met internationaal talent. Door tijdig de aanstelling voor te bereiden, kan een soepel onboarding proces worden gewaarborgd dat voldoet aan alle wettelijke vereisten.
Voor vragen over deze processen of hulp bij het indienen van een aanvraag voor een werk- of verblijfsvergunning kunt u contact met ons opnemen voor advies.