IND Zakelijk Portaal veranderingen op 4 november 2024

Wat betekent de nieuwe ketenmachtiging in het IND Zakelijk Portaal?

U bent erkend referent bij de IND en heeft toegang tot het Zakelijk Portaal. Als u een tussenpersoon (zoals Exterus) heeft gemachtigd om namens u verblijfsvergunningaanvragen in te dienen, gebeurt dit momenteel op basis van een directe registratie van een schriftelijke machtiging bij de IND.

Vanaf 4 november 2024 moeten tussenpersonen die het IND Zakelijk Portaal gebruiken, inloggen met behulp van een ketenmachtiging. Dit nieuwe vereiste vervangt de huidige schriftelijke machtiging die direct bij de IND is geregistreerd.

Ketenmachtiging houdt in dat u zich registreert bij een eHerkenning-aanbieder, die het machtigingsproces voor uw organisatie en vervolgens de machtiging van eventuele tussenpersonen zal faciliteren, zodat deze namens uw organisatie toegang kunnen krijgen tot het IND Zakelijk Portaal.

Aangezien het regelen van een ketenmachtiging veel tijd in beslag kan nemen, vooral als u momenteel geen gebruik maakt van een eHerkenning-aanbieder, raden we u aan deze autorisatie voor uw tussenpersoon zo snel mogelijk te regelen.

Waarom de ketenmachtiging wordt geïmplementeerd

De implementatie van ketenmachtiging is een overheidsbreed project, gericht op het verhogen van de gegevensbeveiliging. Door gebruik te maken van een gestandaardiseerde methode via eHerkenning, zorgen overheidsorganen zoals de IND ervoor dat alleen geautoriseerde tussenpersonen toegang hebben tot gevoelige informatie. Andere overheidsorganen, zoals het UWV en de SVB, hebben eHerkenning al geïmplementeerd.

Deze wijziging biedt ook een extra beveiligingslaag, waardoor organisaties kunnen beheren wie namens hen toegang heeft tot het portaal.

Hoe een ketenmachtiging met eHerkenning voor uw organisatie te regelen

Om ketenmachtiging te regelen, moet uw organisatie eerst een eHerkenning-aanbieder inschakelen. De aanbieder kan u begeleiden bij het opzetten van de benodigde autorisaties voor tussenpersonen via ketenmachtiging.

Horizontale en verticale autorisatie van de tussenpersoon

Horizontale autorisatie houdt in dat een andere organisatie als tussenpersoon voor de erkende sponsor wordt geregistreerd. Deze stap is noodzakelijk om de initiële vertrouwensketen op te bouwen en wordt slechts één keer uitgevoerd.

Verticale autorisatie daarentegen heeft betrekking op het registreren van elke individuele medewerker die toegang tot het Zakelijk Portaal nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat alleen specifieke, goedgekeurde personen binnen de organisatie van de tussenpersoon kunnen inloggen, waardoor een fijnmazig niveau van controle over toegangsrechten wordt geboden. Deze stap wordt uitgevoerd door uw tussenpersoon.

Horizontale machtiging (actie erkend referent)

Verticale machtiging (actie tussenpersoon)

Veelgestelde vragen over wijzigingen in het IND Zakelijk Portaal

We begrijpen dat u mogelijk vragen heeft over deze aankomende wijzigingen. Bijvoorbeeld hoe u een eHerkenning-aanbieder vindt of welke stappen betrokken zijn bij het machtigingsproces van uw tussenpersoon.

Voor verdere begeleiding kan de eHerkenning-beheerder binnen uw organisatie u helpen. Wij hebben ook ervaring met het opzetten van ketenmachtiging, omdat we dit al voor andere overheidsorganen hebben gedaan en u ook door het proces kunnen begeleiden.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om dit op korte termijn te regelen, omdat uw tussenpersoon zonder de juiste machtiging niet langer toegang heeft tot het Zakelijk Portaal om namens uw werknemers verblijfsvergunningaanvragen in te dienen.

Previous
Previous

Werken met de Regeling Internationaal Handelsverkeer (RIH)

Next
Next

Zo optimaliseer je belastingaangifte voor (fiscale) partners in Nederland