Wie komt in aanmerking voor de Nederlandse 30%-regeling? Aanvraagprocedure, tips en tricks
7:02
De 30%-regeling is een belastingvoordeel voor expats die naar Nederland verhuizen om te werken. Hiermee kunnen expats tot 30% van hun salaris belastingvrij ontvangen gedurende maximaal 60 maanden. Hoewel het invullen van het aanvraagformulier relatief eenvoudig lijkt, kunnen de criteria en de aanvraagprocedure complex zijn. Het gaat immers om een aanzienlijk belastingvoordeel, wat betekent dat de regeling onder strenge controle van de Belastingdienst valt. Er verschijnt dan ook bijna wekelijks nieuwe jurisprudentie over de 30%-regeling.
Hieronder vindt u een overzicht van wie in aanmerking komt, hoe u de regeling kunt aanvragen en nuttige tips om veelvoorkomende valkuilen te vermijden.
Om in aanmerking te komen voor de 30%-regeling moet aan de volgende criteria worden voldaan:
Werknemer zijn
De 30%-regeling is gebaseerd op de Wet op de loonbelasting. Alleen werknemers die in Nederland loonbelastingplichtig komen in aanmerking. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, kan het in bepaalde gevallen – zoals bij gedetacheerde professionals, directeuren of commissarissen – genuanceerder liggen. Zelfstandige ondernemers komen niet in aanmerking, maar zij kunnen overwegen een Nederlandse vennootschap op te richten en daarmee een dienstbetrekking aan te gaan.
Ingehuurd vanuit het buitenland
De arbeidsovereenkomst moet zijn gesloten voordat men naar Nederland verhuist. Er is veel jurisprudentie over situaties waarin werknemers al in Nederland verbleven of banden met Nederland aanhielden voordat ze officieel geregistreerd stonden of werkten. Ook de precieze datum waarop een arbeidsovereenkomst is gesloten, kan tot discussie leiden. Vaak is een e-mailbevestiging niet voldoende zonder een duidelijk voorstel én acceptatie (zie "Trucs en valkuilen").
Specifieke deskundigheid
De werknemer moet beschikken over kennis of vaardigheden die schaars zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit wordt meestal bepaald aan de hand van een minimum salariseis, die jaarlijks wordt geïndexeerd. Voor bepaalde beroepen, zoals professionele voetballers, gelden afwijkende regels.
Arbeidsovereenkomst en Nederlandse loonlijst
De werknemer moet een arbeidsovereenkomst hebben met een Nederlandse werkgever of met een buitenlandse werkgever die loonbelasting afdraagt in Nederland. Het salaris moet voor toepassing van de 30%-regeling via een Nederlandse salarisadministratie worden verwerkt.
Afstandsregel
De werknemer moet in de 16 van de 24 maanden voorafgaand aan het dienstverband op meer dan 150 km van de Nederlandse grens hebben gewoond.
De aanvraagprocedure vereist nauwkeurige aandacht voor details:
Gezamenlijke aanvraag
De werknemer en werkgever moeten samen een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Dit dossier moet onder andere de arbeidsovereenkomst, het cv van de werknemer en bewijs dat aan de afstandsregel wordt voldaan bevatten.
Salarisvereisten
Controleer of het brutosalaris van de werknemer voldoet aan de minimumdrempel. Alleen vaste en gegarandeerde looncomponenten tellen mee; bonussen en andere variabele beloningen mogen niet worden meegenomen, tenzij deze gegarandeerd zijn.
Tijdig indienen
Dien de aanvraag in binnen vier maanden na de startdatum van het dienstverband. Dit garandeert dat de regeling met terugwerkende kracht kan worden toegepast vanaf de eerste werkdag.
Afstandsregel
De straal van 150 km omvat delen van België, Luxemburg, Duitsland en zelfs het noordoosten van het Verenigd Koninkrijk (bijvoorbeeld Dover).
Arbeidsovereenkomst
Een arbeidsovereenkomst hoeft niet per se een formeel ondertekend document te zijn; een mondelinge overeenkomst, telefonisch bericht of een e-mail kan ook volstaan. Uit de overeenkomst moet echter duidelijk blijken wie werkgever en werknemer zijn, en moet specifieke details bevatten zoals startdatum, duur, functie en beloning.
Salarisschommelingen
Het voldoen aan de salariseis geldt niet alleen bij de aanvraag, maar gedurende de volledige looptijd. Bij salarisdalingen, bijvoorbeeld door onbetaald verlof of een deeltijdsregeling, kan de regeling met terugwerkende kracht worden ingetrokken.
Deskundigheidseis
Voor promovendi kan de academische status soms voldoende zijn om te kwalificeren als specifieke deskundig.
Verkorting van de termijn
De maximale looptijd van 60 maanden kan worden verkort als de werknemer eerder in Nederland heeft gewoond of gewerkt en het verblijf in Nederland is geëindigd in de voorgaande 25 jaar. Zelfs vakantieverblijven in Nederland in de afgelopen 25 jaar kunnen van invloed zijn. Voor het berekenen van de korting worden de eerdere verblijfsdagen naar boven worden afgerond naar hele maanden. Ook perioden die binnen de 25-jaars periode zijn geëindigd, maar eerder dan de 25-jaars periode zijn begonnen, dienen in geheel worden meegenomen. Indien er per jaar minder dan 20 werkdagen of minder dan 6 weken voor vakantie in Nederland is verbleven, dan worden die bezoeken voor betreffende jaar niet in mindering gebracht. Er geldt een eenmalige vrijstelling voor maximaal 3 aaneengesloten maanden wegens vakantie
Meereizende partners
Partners of echtgenoten komen niet automatisch in aanmerking voor de regeling, zelfs niet als ze voor dezelfde werkgever werken. Beoordeel de geschiktheid per persoon.
Jaarlijkse indexering
De minimumsalarisvereisten worden jaarlijks aangepast. Grote stijgingen, zoals in 2023 (9,9%), kunnen onverwacht voor problemen zorgen. Er is reeds een sprong van tenminste 9,4% aangekondigd voor 2027.
Nederlandse diploma's
Expats die direct na het behalen van een Nederlands masterdiploma worden aangenomen, krijgen vaak enige coulance bij het criterium "aangeworven uit het buitenland".
Overgang naar nieuwe werkgever
De regeling kan worden overgedragen naar een nieuwe werkgever, mits er maximaal drie maanden tussen einde oude dienstverbanden en overeenkomen nieuw dienstverband zit.
Rijbewijs omwisselen
Met de 30%-regeling kan een buitenlands rijbewijs worden ingewisseld voor een Nederlands rijbewijs zonder examen. Dit geldt ook voor gezinsleden die op hetzelfde adres wonen.
De 30%-regeling biedt belangrijke voordelen, maar vereist zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Werkgevers moeten goed samenwerken met hun salarisadministratie om te zorgen dat aan alle criteria wordt voldaan.
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen of behouden van de 30%-regeling voor uw werknemers? Neem contact met ons op. Ons team van experts begeleidt u graag door het proces en waarborgt naleving van de regelgeving.
Ruil je buitenlandse rijbewijs eenvoudig om in Nederland met de 30%-regeling. Volg onze gids en rij snel en zorgeloos de weg op.
Wat is voordeliger voor expats: de 30%-regeling of vergoeding van extraterritoriale kosten? Vergelijk de opties voor HR en salarisadministratie.
Zorg dat jouw expats hun 30%-regeling behouden. Lees over de loongrenzen, voorwaarden en veelgemaakte fouten bij het toepassen van de regeling als werkgever.
Het Gerechtshof heeft de uitspraak over de 30%-regeling voor een Oekraïense vluchteling teruggedraaid. Ontdek de belangrijkste redenen en gevolgen.
De 30%-regeling verlaagt belastingen voor expats, maar heeft impact op sociale zekerheid, pensioen en internationale belastingen. HR-managers, wees goed voorbereid! Lees hier de verborgen complexiteiten en optimaliseer uw expatbeleid.
Ontdek alles over de 30%-regeling in Nederland, de 5-jarige geldigheid, belangrijke aanvraagdeadlines, de impact van eerdere verblijven en tips voor loonadministratie.
Ontdek de voordelen van de 30%-regeling voor expats en werkgevers in Nederland. Leer hoe deze belastingvrijstelling het inkomen verhoogt, kosten verlaagt en toptalent aantrekt.
Zorg ervoor dat je aan het einde van het jaar voldoet aan de Nederlandse 30%-regeling. Bekijk de salarisvereisten, aflopende regelingen en salarisprocessen om effectief te plannen voor 2025.
Uitspraak rechtbank verduidelijkt 30% belastingregeling voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Lees hoe tijdelijk verblijf en wervingstijdstip van invloed zijn op het in aanmerking komen voor belastingvoordelen voor expats.
Op basis van de huidige wetsvoorstellen voor 2025 zijn dit de voorlopige salarisvereisten voor de 30%-regeling voor 2025.
Dit artikel gaat nader in op de salarisdrempels voor kennismigranten en de belangrijkste regels rondom de toepassing daarvan.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf voorop lopen met de laatste inzichten en ontwikkelingen in Global Employment Mobility – rechtstreeks in je inbox.
Door u in te schrijven gaat u akkoord met onze Privacyverklaring
Door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief gaat u akkoord met onze Privacy Statement