
Alles over het M-biljet en de gratis quickscan via Exterus
Worstel je met het Nederlandse M-formulier? Exterus helpt je met deskundig advies en een gratis quickscan. Krijg snel inzicht en voorkom fouten in je aangifte!
Het is ons opgevallen dat de Nederlandse Arbeidsinspectie in de afgelopen maanden strenger controleert op de naleving van de WagwEU, met name de controleplicht op aangemelde buitenlandse medewerkers. Bedrijven die niet hebben voldaan aan de regels, zijn door de Arbeidsinspectie aangeschreven, wellicht heeft zo’n brief jouw bureau ook gepasseerd. Omdat we de afgelopen tijd veel vragen kregen over de WagwEU (en met name de controleplichtplicht), gaan we in deze blog in op de 5 meestgestelde vragen. Ook geven we 5 praktische tips voor het inrichten van een efficiënt meldproces.
De WagwEU (Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie) is gebaseerd op de Europese Detacheringsrichtlijn, met het doel om uitbuiting van buitenlandse medewerkers en oneerlijke concurrentie met de Nederlandse arbeidsmarkt te voorkomen. Door de meldplicht, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie beter controleren of gedetacheerde werknemers onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden werken.
De controleplicht is een belangrijk onderdeel van de meldplicht. De Nederlandse arbeidsinspectie kan er dan namelijk van uitgaan dat zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer het eens zijn met de informatie die in de melding is opgenomen.
De meldplicht geldt als:
Je een dienst van een buitenlandse onderneming afneemt,
De buitenlandse onderneming in de EER of Zwitserland is gevestigd,
De buitenlandse onderneming hiervoor tijdelijk medewerkers naar Nederland detacheert.
Ook geldt de meldplicht als je een zelfstandige inhuurt die vanuit de EER of Zwitserland naar Nederland komt om werkzaamheden te verrichten.
Het meldproces bestaat uit 3 stappen; informeren, melden en controleren. De verantwoordelijkheid voor stappen 1 en 3 ligt bij de Nederlandse opdrachtgever, de verantwoordelijkheid voor stap 2 ligt bij de buitenlandse onderneming.
Het is belangrijk dat dit proces op tijd wordt gestart. De buitenlandse werkgever moet de melding via het online meldloket namelijk vóór de start van de werkzaamheden versturen. De Nederlandse opdrachtgever moet melding uiterlijk vijf dagen na de start van de werkzaamheden hebben gecontroleerd.
Wijzigingen met betrekking tot de opdracht moeten aangepast worden in het online meldloket. Denk bijvoorbeeld aan:
Er komt een nieuwe of andere buitenlandse werknemer aan de opdracht werken;
De buitenlandse medewerkers blijven langer of korter in Nederland werken;
De werklocatie is veranderd;
Ook hier is het belangrijk dat je als Nederlandse opdrachtgever de buitenlandse onderneming informeert én de melding achteraf controleert.
De Nederlandse Arbeidsinspectie is bevoegd om boetes op te leggen als er niet aan de meldplicht wordt voldaan. Deze boetes kunnen zowel aan de Nederlandse opdrachtgever als de buitenlandse onderneming worden opgelegd.
Ondanks de welwillendheid om aan de meldplicht te voldoen, zien we geregeld dat de vereiste meldingen en controles niet, of te laat, worden gedaan. Soms komt dit doordat de meldplicht nog niet binnen de relevante lagen van de organisatie bekend is, of doordat er nog geen werkproces is ingericht voor het doen van de meldingen.
Onderstaande tips helpen bij het inregelen van een soepel werkproces:
Tip 1: Neem in de opdrachtovereenkomst met de buitenlandse opdrachtnemer op dat ze verplicht zijn te voldoen aan meldplicht.
Tip 2: Informeer de mensen die binnen je organisatie verantwoordelijk zijn voor inkoop en/of inhuur over de meldplicht. Het is belangrijk dat zij de buitenlandse werkgever of zelfstandige voor de start van de opdracht informeren over de meldplicht. Geef indien mogelijk ook de volgende gegevens door: de gegevens van jouw bedrijf, de SBI-code van de opdracht (vaak hetzelfde als die van jouw bedrijf, maar niet altijd), de cao (indien van toepassing) en het adres van de werkplek.
Tip 3: Bepaal wie binnen jouw onderneming verantwoordelijk is voor het controleren van de melding. Is dit de persoon die de inhuur regelt? Of ligt dit bij HR/planning/legal/andere afdeling? Zorg dat de taak bij een vaste persoon of afdeling ligt.
Tip 4: Geef het juiste emailadres van deze persoon of afdeling door aan de buitenlandse werkgever of zelfstandige. Zodra de melding is gedaan, krijgt de aangewezen persoon of afdeling een e-mail met het verzoek de melding te controleren.
Tip 5: Check voorafgaand aan de start van de opdracht of de melding is gedaan. Zo niet, herinner het buitenlandse bedrijf hier dan aan.
Twijfel je of er voor jouw specifieke opdracht een melding verplicht is of heb je begeleiding nodig bij het inrichten van jullie meldproces? Neem gerust contact op met onze adviseurs!
Worstel je met het Nederlandse M-formulier? Exterus helpt je met deskundig advies en een gratis quickscan. Krijg snel inzicht en voorkom fouten in je aangifte!
Wat is voordeliger voor expats: de 30%-regeling of vergoeding van extraterritoriale kosten? Vergelijk de opties voor HR en salarisadministratie.
Klaar voor de deadline van je Nederlandse belastingaangifte op 1 mei? Ontdek wie aangifte moet doen, welke formulieren je nodig hebt en hoe je uitstel aanvraagt om boetes te voorkomen.
Ontdek de ins en outs van vakantiebijslag in Nederland, inclusief hoe het wordt berekend, wanneer het wordt uitbetaald en waarom het een essentieel extraatje is voor werknemers in Nederland.
Betaal je een ontslagvergoeding aan een expat of werknemer met buitenlandse werkzaamheden? Lees wat je moet weten over fiscale regels en veelgemaakte fouten.
Zorg dat jouw expats hun 30%-regeling behouden. Lees over de loongrenzen, voorwaarden en veelgemaakte fouten bij het toepassen van de regeling als werkgever.
Wil je geen belastingvoordeel mislopen? Met onze slimme tips voor je belastingaangifte 2024 bespaar je geld en voorkom je verrassingen. Dien je aangifte op tijd in en optimaliseer je belastingteruggave. Lees nu alle belangrijke aandachtspunten en deadlines!
Het Gerechtshof heeft de uitspraak over de 30%-regeling voor een Oekraïense vluchteling teruggedraaid. Ontdek de belangrijkste redenen en gevolgen.
Een ICT-vergunning alleen is niet voldoende—Nederlandse belasting-, loon- en sociale zekerheidsregels blijven van toepassing. Voorkom risico’s en extra kosten. Lees meer!
De 30%-regeling verlaagt belastingen voor expats, maar heeft impact op sociale zekerheid, pensioen en internationale belastingen. HR-managers, wees goed voorbereid! Lees hier de verborgen complexiteiten en optimaliseer uw expatbeleid.
Het Nederlandse belastingstelsel kan complex zijn, vooral voor expats. Leer hoe inkomstenbelasting, aftrekposten en aangifte werken. Plan een gratis gesprek en ontdek hoe jij belastingvoordeel kunt behalen!
Begrijp de complexiteit van de 183-dagenregel voor grensoverschrijdende werknemers. Ontdek hoe deze regel belastingverplichtingen, naleving en werkgeversverantwoordelijkheden beïnvloedt, en krijg praktische tips voor het effectief beheren van internationale opdrachten.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf voorop lopen met de laatste inzichten en ontwikkelingen in Global Employment Mobility – rechtstreeks in je inbox.
Door u in te schrijven gaat u akkoord met onze Privacyverklaring
Door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief gaat u akkoord met onze Privacy Statement