Vakantiebijslag in Nederland
2:15
Vakantiebijslag is een extra bedrag dat bovenop het brutoloon van een werknemer wordt uitbetaald en bedraagt (minimaal) 8% van het brutoloon. Je kunt het zien als een extraatje, initieel bedoeld om zomervakanties mee te betalen. Werkgevers in Nederland zijn wettelijk verplicht om de vakantiebijslag aan hun werknemers te betalen.
Het berekenen van de vakantiebijslag is eenvoudig. De vakantiebijslag bedraagt 8% van het bruto jaarsalaris van een werknemer. Als een werknemer bijvoorbeeld €50.000,- bruto per jaar verdient, ontvangt hij €4.000,- bruto aan vakantiebijslag per jaar.
Over de vakantiebijslag moet loonheffing worden betaald. Het bedrag aan loonheffing dat wordt ingehouden kan variëren op basis van individuele omstandigheden en het totale inkomen van de werknemer. Normaal gesproken wordt de vakantiebijslag belast op basis van het bijzonder tarief.
De vakantiebijslag wordt meestal uitbetaald in de maand mei of juni, voor de start van de zomervakantie. Het is voor een werknemer echter ook mogelijk om de vakantiebijslag maandelijks te ontvangen. De werknemer ontvangt dan 8% van het bruto maandsalaris als vakantiebijslag bovenop het reguliere salaris. Dit resulteert in een hoger nettoloon per maand.
Er zijn bepaalde situaties waarin de vakantiebijslag voor een werknemer mogelijk niet van toepassing is. Als het loon van een werknemer bijvoorbeeld meer dan driemaal het minimumloon bedraagt, kan de vakantiebijslag worden verlaagd of zelfs worden afgeschaft, afhankelijk van de overeenkomst tussen de werknemer en de werkgever. Ook voor stagiairs is de vakantiebijslag normaal gesproken niet van toepassing.
Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat de arbeidsovereenkomst van een werknemer eindigt vóór de maand waarin normaal gesproken de vakantiebijslag wordt uitbetaald. De opgebouwde vakantiebijslag wordt dan opgenomen in de laatste salarisbetaling van de werknemer.
Voor meer informatie over vakantiebijslag kun je gerust contact met ons opnemen via onze website: Free Consultation — Exterus.
Worstel je met het Nederlandse M-formulier? Exterus helpt je met deskundig advies en een gratis quickscan. Krijg snel inzicht en voorkom fouten in je aangifte!
Wat is voordeliger voor expats: de 30%-regeling of vergoeding van extraterritoriale kosten? Vergelijk de opties voor HR en salarisadministratie.
Klaar voor de deadline van je Nederlandse belastingaangifte op 1 mei? Ontdek wie aangifte moet doen, welke formulieren je nodig hebt en hoe je uitstel aanvraagt om boetes te voorkomen.
Betaal je een ontslagvergoeding aan een expat of werknemer met buitenlandse werkzaamheden? Lees wat je moet weten over fiscale regels en veelgemaakte fouten.
Zorg dat jouw expats hun 30%-regeling behouden. Lees over de loongrenzen, voorwaarden en veelgemaakte fouten bij het toepassen van de regeling als werkgever.
Wil je geen belastingvoordeel mislopen? Met onze slimme tips voor je belastingaangifte 2024 bespaar je geld en voorkom je verrassingen. Dien je aangifte op tijd in en optimaliseer je belastingteruggave. Lees nu alle belangrijke aandachtspunten en deadlines!
Het Gerechtshof heeft de uitspraak over de 30%-regeling voor een Oekraïense vluchteling teruggedraaid. Ontdek de belangrijkste redenen en gevolgen.
Een ICT-vergunning alleen is niet voldoende—Nederlandse belasting-, loon- en sociale zekerheidsregels blijven van toepassing. Voorkom risico’s en extra kosten. Lees meer!
De 30%-regeling verlaagt belastingen voor expats, maar heeft impact op sociale zekerheid, pensioen en internationale belastingen. HR-managers, wees goed voorbereid! Lees hier de verborgen complexiteiten en optimaliseer uw expatbeleid.
Het Nederlandse belastingstelsel kan complex zijn, vooral voor expats. Leer hoe inkomstenbelasting, aftrekposten en aangifte werken. Plan een gratis gesprek en ontdek hoe jij belastingvoordeel kunt behalen!
Begrijp de complexiteit van de 183-dagenregel voor grensoverschrijdende werknemers. Ontdek hoe deze regel belastingverplichtingen, naleving en werkgeversverantwoordelijkheden beïnvloedt, en krijg praktische tips voor het effectief beheren van internationale opdrachten.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf voorop lopen met de laatste inzichten en ontwikkelingen in Global Employment Mobility – rechtstreeks in je inbox.
Door u in te schrijven gaat u akkoord met onze Privacyverklaring
Door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief gaat u akkoord met onze Privacy Statement