Ben jij klaar voor de Nederlandse aangifte 2024?
4:38
Belastingaangifte kan een ingewikkeld proces lijken, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je het moeiteloos doorlopen.
In Nederland ben je verplicht een aangifte in te dienen als je:
- van de Belastingdienst een uitnodiging hebt ontvangen om aangifte te doen; of
- geen uitnodiging van de Nederlandse belastingdienst hebt ontvangen, maar je weet dat de verschuldigde belasting op jouw aangifte meer bedraagt dan € 56;
- een belastingteruggaaf verwacht van meer dan € 18. Je hebt bijvoorbeeld bepaalde aftrekposten (zoals betaalde hypotheekrente) of je hebt maar een deel van het jaar (in Nederland) gewerkt.
Het Nederlandse fiscale jaar is gelijk aan het kalenderjaar (1 januari tot en met 31 december). De aangifte kan vanaf 1 maart na afloop van het belastingjaar worden ingediend.
Er zijn verschillende soorten aangiftebiljetten, zoals bijvoorbeeld:
- P-biljet: biljet voor inwoners van Nederland
- C-biljet: biljet voor niet-inwoners van Nederland met Nederlands belastbaar broninkomen
- M-biljet: biljet voor migratiesituaties, dus als je bent verhuisd uit of naar Nederland
Dit is het meest voorkomende aangiftebiljet voor inwoners van Nederland, die het hele belastingjaar in Nederland hebben gewoond. Het biljet is bedoeld voor particulieren en bevat vragen over inkomsten, aftrekposten, vermogen en heffingskortingen.
Het C-biljet is een aangiftebiljet voor niet-ingezeten, ofwel belastingplichtigen die in het buitenland wonen en Nederlands belastbaar broninkomen hebben. Dit kan bijvoorbeeld Nederlands inkomen uit werk of onroerend goed in Nederland zijn.
Als je naar het buitenland ben verhuisd of als je vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, moet je een zogenaamd M-biljet (migratie formulier) invullen. Dit biljet moet worden ingediend na het belastingjaar waarin je bent verhuisd en kan worden gebruikt voor belastingplichtigen die in de loop van het belastingjaar zijn geëmigreerd of geïmmigreerd.
Het biljet bevat een deel voor de binnenlandse periode en een deel voor de buitenlandse periode waarin alleen Nederlands belastbaar broninkomen moet worden opgegeven.
Vaak ontvang je de uitnodiging om het M-formulier in te dienen automatisch als je naar Nederland verhuist en in Nederland gaat werken. Deze uitnodiging wordt per post verstuurd. Het is verstandig om een postadres in Nederland te hebben, omdat post kan worden vertraagd of niet aankomt op je buitenlandse adres, waardoor je te maken kunt krijgen met boetes, etc.
Als je een uitnodiging hebt ontvangen om belastingaangifte te doen, geldt er een uiterste termijn. Deze termijn staat op de uitnodiging vermeld. De standaard termijn voor het indienen van een Nederlandse aangifte inkomstenbelasting is 1 mei (na afloop van het belastingjaar).
Als je niet in staat bent om het aangiftebiljet voor de uiterste termijn in te dienen, is het mogelijk om uitstel te vragen voor het indienen van je Nederlandse aangifte inkomstenbelasting.
Voordat je je Nederlandse belastingaangifte indient, wil je misschien weten of je recht hebt op een teruggaaf. Hieronder vind je de meest voorkomende situaties waarin je recht zou kunnen hebben op een teruggaaf:
- wanneer je een werknemer bent en gedurende het jaar naar Nederland bent gekomen of Nederland hebt verlaten;
- wanneer je (onder bepaalde voorwaarden) recht hebt op aftrekposten (bijv. hypotheekrente of alimentatieverplichtingen) en heffingskortingen (bijv. wanneer je kinderen jonger dan 12 jaar hebt)
Met onze gratis quickscan kun je nagaan of het voor jouw voordelig is om een aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Zie de onderstaande link voor meer informatie over dit proces:
https://www.exterus.nl/nl/quickscan
Aangezien we weten dat belastingaangifte doen niet ieders favoriete bezigheid is, bieden we assistentie bij het voorbereiden en indienen van je Nederlandse aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor kun je contact met ons opnemen via tax@exterus.nl
Worstel je met het Nederlandse M-formulier? Exterus helpt je met deskundig advies en een gratis quickscan. Krijg snel inzicht en voorkom fouten in je aangifte!
Wat is voordeliger voor expats: de 30%-regeling of vergoeding van extraterritoriale kosten? Vergelijk de opties voor HR en salarisadministratie.
Klaar voor de deadline van je Nederlandse belastingaangifte op 1 mei? Ontdek wie aangifte moet doen, welke formulieren je nodig hebt en hoe je uitstel aanvraagt om boetes te voorkomen.
Ontdek de ins en outs van vakantiebijslag in Nederland, inclusief hoe het wordt berekend, wanneer het wordt uitbetaald en waarom het een essentieel extraatje is voor werknemers in Nederland.
Betaal je een ontslagvergoeding aan een expat of werknemer met buitenlandse werkzaamheden? Lees wat je moet weten over fiscale regels en veelgemaakte fouten.
Zorg dat jouw expats hun 30%-regeling behouden. Lees over de loongrenzen, voorwaarden en veelgemaakte fouten bij het toepassen van de regeling als werkgever.
Wil je geen belastingvoordeel mislopen? Met onze slimme tips voor je belastingaangifte 2024 bespaar je geld en voorkom je verrassingen. Dien je aangifte op tijd in en optimaliseer je belastingteruggave. Lees nu alle belangrijke aandachtspunten en deadlines!
Het Gerechtshof heeft de uitspraak over de 30%-regeling voor een Oekraïense vluchteling teruggedraaid. Ontdek de belangrijkste redenen en gevolgen.
Een ICT-vergunning alleen is niet voldoende—Nederlandse belasting-, loon- en sociale zekerheidsregels blijven van toepassing. Voorkom risico’s en extra kosten. Lees meer!
De 30%-regeling verlaagt belastingen voor expats, maar heeft impact op sociale zekerheid, pensioen en internationale belastingen. HR-managers, wees goed voorbereid! Lees hier de verborgen complexiteiten en optimaliseer uw expatbeleid.
Het Nederlandse belastingstelsel kan complex zijn, vooral voor expats. Leer hoe inkomstenbelasting, aftrekposten en aangifte werken. Plan een gratis gesprek en ontdek hoe jij belastingvoordeel kunt behalen!
Begrijp de complexiteit van de 183-dagenregel voor grensoverschrijdende werknemers. Ontdek hoe deze regel belastingverplichtingen, naleving en werkgeversverantwoordelijkheden beïnvloedt, en krijg praktische tips voor het effectief beheren van internationale opdrachten.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf voorop lopen met de laatste inzichten en ontwikkelingen in Global Employment Mobility – rechtstreeks in je inbox.
Door u in te schrijven gaat u akkoord met onze Privacyverklaring
Door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief gaat u akkoord met onze Privacy Statement