Regels omtrent verlof voor kennismigranten
3:32
Het begrijpen van de regels en voorschriften met betrekking tot verlof voor kennismigranten is belangrijk voor zowel werkgevers als werknemers om ervoor te zorgen dat altijd wordt voldaan aan de wetgeving.
Er zijn verschillende vereisten en voorwaarden voor kennismigranten en hun werkgevers waaraan moet worden voldaan om een verblijfsvergunning als kennismigrant te verkrijgen en te behouden. Een van deze vereisten is dat de werknemer Nederland als land van hoofdverblijf moet hebben en dat belangrijke wijzigingen tijdig moeten worden gemeld bij de IND. De werkgever heeft verschillende verplichtingen, waaronder het bijhouden van nette administratie, een zorgplicht om zorgvuldig nieuwe medewerkers te rekruteren en aan te nemen en het informeren van de werknemer kennismigrant over zijn of haar rechten en plichten.
Een van de belangrijkste verplichtingen voor de werkgever is dat de kennismigrant een salaris ontvangt dat voldoet aan het toepasselijke salariscriterium. Als vuistregel geldt dat het salariscriterium altijd gehaald moet worden. Er zijn echter uitzonderlijke omstandigheden waarin tijdelijke niet-naleving van dit salariscriterium is toegestaan.
Kennismigranten hebben, net als andere werknemers met de Nederlandse of andere EU-nationaliteit, recht op verschillende soorten verlof. Dit betreft onder andere vakantieverlof, ziekteverlof, zwangerschaps- en vaderschapsverlof, en ouderschapsverlof. Elke verlofsoort kent specifieke regels en rechten waaraan zowel de werkgever als de werknemer zich moeten houden.
Om te bepalen of het is toegestaan voor een kennismigrant om tijdelijk niet te voldoen aan het salariscriterium, is het belangrijkste aspect dat het verlof een wettelijk recht is van de werknemer.
Zwangerschapsverlof geeft doorgaans recht op een periode van betaald verlof vóór en na de geboorte van een kind. Ouderschapsverlof daarentegen kan de mogelijkheid bieden voor een langer, gedeeltelijk betaald óf onbetaald verlof, wat zorgvuldig moet worden bepaald en toegepast om te voldoen aan de vereisten voor de vergunning.
Het nemen van verlof kan grote gevolgen hebben voor kennismigranten omdat wanneer het toegepaste verlof geen wettelijk recht is en het salaris (tijdelijk) onder het toepasselijke salariscriterium komt te vallen valt, dit kan leiden tot intrekking van de verblijfsvergunning. Het is daarom van cruciaal belang dat zowel werkgevers als werknemers begrijpen hoe verschillende soorten verlof de voorwaarden van de verblijfsvergunning van de kennismigrant kunnen beïnvloeden.
Wanneer het salariscriterium tijdelijk niet wordt voldaan door een loonsverlaging als gevolg van een type verlof waarop de werknemer wettelijk recht heeft, is het belangrijk dat de werkgever de situatie tijdig meldt aan de immigratieautoriteiten en daarbij documentatie verstrekt ter ondersteuning van de tijdelijke niet-naleving. Dit zorgt ervoor dat de verblijfsvergunning van de kennismigrant geldig blijft tijdens de verlofperiode.
Exterus kan helpen bij het vaststellen of het type verlof een wettelijk recht is van de werknemer en (helpen bij) het melden van de tijdelijke niet-naleving van het salariscriterium aan de IND (namens de werkgever).
Als u twijfels of vragen heeft over kennismigranten en verlof, neem dan gerust contact met ons op.
Ontdek de belangrijkste verschillen tussen uitzenden en Payrolling, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken die passen bij de behoeften van jouw organisatie.
Voorkom hoge boetes bij het aannemen van non-EU studenten. Deze gids behandelt de werkvergunning, urenlimieten en administratieve plichten voor werkgevers.
Wilt u als non-profitorganisatie in Nederland niet-EU talent aannemen? Vergelijk de Kennismigrantenregeling, GVVA en EU Blue Card. Kies de beste optie en krijg professioneel advies om het proces soepel en correct te doorlopen. Ontdek wat het beste werkt voor uw organisatie!
Wil je snel internationaal talent aantrekken? Ontdek hoe jouw startup in Nederland hoogopgeleide migranten kan aannemen via een Employer of Record—omzeil het papierwerk, blijf compliant en schaal slimmer. Lees alles in onze gids.
Nederland maakt de EU Blue Card aantrekkelijker met lagere salariseisen, betere baanzekerheid en nieuwe voordelen voor IT-professionals. Ontdek of jij in aanmerking komt!
Wil je erkend referent worden bij de IND? Versnel het proces voor kennismigranten en verhoog de geloofwaardigheid van je bedrijf. Lees hoe je het regelt!
Ontdek hoe je overstapt van zelfstandig ondernemerschap met een DAFT-vergunning naar een betaalde baan in Nederland. Volg immigratie- en werkregels
Ontdek hoe de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïense staatsburgers in staat stelt om in Nederland te wonen en werken. Lees meer over wervingsprocessen, verantwoordelijkheden van werkgevers en routes naar langdurig verblijf.
Ontdek de voordelen van het International Trade Scheme (ITS) voor Nederlandse bedrijven. Met het ITS kunnen bedrijven snel en efficiënt gespecialiseerde werknemers van buiten de EU binnenhalen zonder dat er individuele werkvergunningen nodig zijn, waardoor internationale projecten worden gestroomlijnd.
Dit artikel geeft een overzicht van de vereisten en procedurele stappen om ervoor te zorgen dat het inhuren van een stagiair soepel en volgens de regels verloopt
Ontdek de definitieve looncriteria 2024 voor kennismigranten en Blauwe Kaarthouders.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf voorop lopen met de laatste inzichten en ontwikkelingen in Global Employment Mobility – rechtstreeks in je inbox.
Door u in te schrijven gaat u akkoord met onze Privacyverklaring
Door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief gaat u akkoord met onze Privacy Statement