Buitenlands Rijbewijs Omwisselen in Nederland (met de 30%-Regeling)
3:39
Internationaal talent versterkt uw organisatie. Toch kunnen er bij aankomst in Nederland praktische obstakels ontstaan—zoals mobiliteit. Voor woon-werkverkeer en privévervoer is autorijden essentieel, maar niet altijd vanzelfsprekend.
Heeft een werknemer een rijbewijs uit een niet-EU/EER-land? Dan kan deze tot maximaal 185 dagen na inschrijving in Nederland blijven rijden. Daarna is een Nederlands rijbewijs vereist om legaal te mogen blijven rijden. Normaal gesproken betekent dat extra rijlessen, theorie- en praktijkexamen—en dus tijdverlies en hogere kosten.
De 30%-regeling biedt uitkomst – [https://www.exterus.nl/nl/blogs/voordelen-van-de-30-regeling]- Deze fiscale regeling maakt het onder voorwaarden mogelijk om het buitenlandse rijbewijs om te wisselen zonder aanvullende examens. Zo bespaart u als werkgever én de werknemer tijd, moeite en stress.
Een werknemer komt in aanmerking als:
De werknemer officieel staat ingeschreven in een Nederlandse gemeente (BRP);
De 30%-regeling is, toegekend en nog actief (uiteraard kunnen wij hierbij assisteren);
Het buitenlandse rijbewijs is geldig én afgegeven vóór de verhuizing naar Nederland.
Zelfs wanneer het land van herkomst geen uitwisselingsverdrag heeft met Nederland, blijft de omwisseloptie geldig zolang de 30%-regeling actief is.
Gezondheidsverklaring via het CBR
De werknemer logt in op mijn.cbr.nl met DigiD, vult de Gezondheidsverklaring in en betaalt ongeveer €45–€50. De beoordeling van het CBR duurt gemiddeld vier weken.
Afspraak bij de gemeente maken
Zodra het CBR goedkeuring geeft, maakt de werknemer een afspraak bij de gemeente voor de rijbewijsomwisseling op basis van de 30%-regeling.
Documenten verzamelen voor de afspraak
De werknemer neemt mee:
Geldig buitenlands rijbewijs
Pasfoto in kleur volgens Nederlandse richtlijnen
Paspoort en/of verblijfsdocument
Besluit 30%-regeling van de Belastingdienst
Verklaring van Geschiktheid (CBR)
BRP-uittreksel (optioneel, soms gevraagd door gemeente)
Aanvraag indienen bij de gemeente
Het originele rijbewijs wordt ingeleverd. De gemeente stuurt de aanvraag naar de RDW. Vanaf dat moment mag de werknemer niet meer rijden totdat het Nederlandse rijbewijs is afgegeven.
Nieuw rijbewijs ophalen bij de gemeente
Na goedkeuring door de RDW (meestal binnen 2–4 weken), krijgt de werknemer bericht van de gemeente om het rijbewijs op te halen.
Totale doorlooptijd: gemiddeld 4–8 weken, afhankelijk van hoe snel het CBR en de gemeente werken.
Ook de partner en kinderen (vanaf wettelijke rijleeftijd, 18+) van de werknemer kunnen hun buitenlandse rijbewijs laten omwisselen—zolang zij op hetzelfde adres zijn ingeschreven én de 30%-regeling nog actief is. De procedure en documenten zijn vrijwel identiek aan die van de werknemer.
Voor werkgevers betekent dit:
✔️ Snellere onboarding
✔️ Minder administratieve belasting
✔️ Grotere tevredenheid bij werknemers en hun gezinnen
Heeft u werknemers die recent naar Nederland zijn gekomen met een 30%-regeling? Wijs hen op deze mogelijkheid en ondersteun waar nodig.
“Navigating the Dutch system? Exterus got the map— however, driving is up to them.”
Wat is voordeliger voor expats: de 30%-regeling of vergoeding van extraterritoriale kosten? Vergelijk de opties voor HR en salarisadministratie.
Zorg dat jouw expats hun 30%-regeling behouden. Lees over de loongrenzen, voorwaarden en veelgemaakte fouten bij het toepassen van de regeling als werkgever.
Het Gerechtshof heeft de uitspraak over de 30%-regeling voor een Oekraïense vluchteling teruggedraaid. Ontdek de belangrijkste redenen en gevolgen.
De 30%-regeling verlaagt belastingen voor expats, maar heeft impact op sociale zekerheid, pensioen en internationale belastingen. HR-managers, wees goed voorbereid! Lees hier de verborgen complexiteiten en optimaliseer uw expatbeleid.
Ontdek alles over de 30%-regeling in Nederland, de 5-jarige geldigheid, belangrijke aanvraagdeadlines, de impact van eerdere verblijven en tips voor loonadministratie.
Ontdek de voordelen van de 30%-regeling voor expats en werkgevers in Nederland. Leer hoe deze belastingvrijstelling het inkomen verhoogt, kosten verlaagt en toptalent aantrekt.
Zorg ervoor dat je aan het einde van het jaar voldoet aan de Nederlandse 30%-regeling. Bekijk de salarisvereisten, aflopende regelingen en salarisprocessen om effectief te plannen voor 2025.
Uitspraak rechtbank verduidelijkt 30% belastingregeling voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Lees hoe tijdelijk verblijf en wervingstijdstip van invloed zijn op het in aanmerking komen voor belastingvoordelen voor expats.
In dit artikel vindt u een overzicht van wie in aanmerking komt voor de 30%-regeling, hoe u de regeling kunt aanvragen en nuttige tips om veelvoorkomende valkuilen te vermijden.
Op basis van de huidige wetsvoorstellen voor 2025 zijn dit de voorlopige salarisvereisten voor de 30%-regeling voor 2025.
Dit artikel gaat nader in op de salarisdrempels voor kennismigranten en de belangrijkste regels rondom de toepassing daarvan.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf voorop lopen met de laatste inzichten en ontwikkelingen in Global Employment Mobility – rechtstreeks in je inbox.
Door u in te schrijven gaat u akkoord met onze Privacyverklaring
Door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief gaat u akkoord met onze Privacy Statement