iPad is communicatiemiddel en geen computer - EXTERUS
Monday, 06 October 2014

iPad is communicatiemiddel en geen computer

Het oordeel van het gerechtshof in Amsterdam is duidelijk; een iPad is een communicatiemiddel en geen computer. Eerder was het oordeel van de rechtbank in Haarlem dat een iPad gezien wordt als een computer en daarom niet belastingvrij aan werknemers kan worden verstrekt.

Volgens het hof is het touchscreen van een iPad een beperking om het apparaat als computer te gebruiken. Zo is het schrijven van lange stukken tekst een stuk lastiger op de iPad als op een pc of laptop. Deze beperking speelt praktisch geen rol bij mobiele communicatie, zoals e-mail of internet. Op basis hiervan is het hof tot het oordeel gekomen dat de iPad een communicatiemiddel is en geen computer.

Het oordeel van het gerechtshof in Amsterdam betekent dat de iPad onder bepaalde voorwaarden toch verstrekt kan worden door de werkgever aan zijn werknemers zonder inhouding van loonheffing. Dit is het geval als het zakelijk gebruik van de iPad boven de 10% ligt.

Wij willen u er wel op wijzen dat per 1 januari 2015 de werkkostenregeling verplicht wordt voor iedere werkgever en dat het onderscheid tussen computers, smartphones en iPads/tablets verdwijnt. Voor deze zaken geldt dan het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium, waardoor de werkgever geen rekening hoeft te houden met het (eventuele) privévoordeel voor de werknemer.

    © 2015 EXTERUS