Ritten naar Oostenrijk voor zakelijk bezoek in combinatie met skivakantie vormen privéritten - EXTERUS
Tuesday, 05 November 2013

Ritten naar Oostenrijk voor zakelijk bezoek in combinatie met skivakantie vormen privéritten

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden heeft geoordeeld dat autoritten naar Oostenrijk voor een zakelijk bezoek in combinatie met een skivakantie moeten worden aangemerkt als privéritten. Het hof acht daarbij van belang dat de bv ter zitting heeft verklaard dat tegenwoordig veel mensen voor een wintersportvakantie naar Oostenrijk rijden.

Een bv stelt een auto ter beschikking aan haar dga. Naar aanleiding van een boekenonderzoek legt de inspecteur een naheffingsaanslag loonheffingen op aan de bv. Volgens de inspecteur moeten de ritten van de dga op 15 en 23 februari 2008 naar en van Oostenrijk namelijk als privéritten worden aangemerkt. De bv wijst er op dat de ritten betrekking hebben op het bezoek aan een zakenrelatie in Oostenrijk, en dat hij dit bezoek heeft gecombineerd met een skivakantie met zijn gezin.

Hof Arnhem - Leeuwarden oordeelt dat de ritten naar Oostenrijk moeten worden aangemerkt als privéritten. Het hof overweegt daarbij dat in casu sprake is van ritten met zowel een zakelijk doel als een privédoel, waarbij niet kan worden gezegd dat een van beide het hoofddoel is. Dergelijke autoritten kunnen volgens het hof slechts als zakelijk worden aangemerkt, als zij door iemand die niet een dienstbetrekking als die van dga vervult, doch wat inkomen, vermogen en gezin betreft in dezelfde omstandigheden verkeert, niet althans niet in dezelfde omvang zouden zijn gemaakt. Nu namens de bv ter zitting is opgemerkt dat tegenwoordig veel mensen voor een wintersportvakantie naar Oostenrijk rijden, heeft de inspecteur de ritten terecht als privéritten aangemerkt. De naheffingsaanslag blijft in stand.

    © 2015 EXTERUS