Zelfstandige ondernemers uit het buitenland makkelijker aan de slag in Nederland - EXTERUS
Thursday, 22 August 2013

Zelfstandige ondernemers uit het buitenland makkelijker aan de slag in Nederland

Een app-ontwikkelaar uit Azië kan vanaf 1 augustus 2013 makkelijker als ondernemer in Nederland aan de slag. Ook andere buitenlandse zelfstandigen zoals creatieve designers en instrumentenmakers kunnen zich eenvoudiger op de Nederlandse markt begeven. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Het ministerie versoepelt de regels voor ondernemers van buiten de Europese Unie die zich hier willen vestigen. Het gaat dan vooral om innovatieve zelfstandigen die met hun specialisme een extra bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.

Criteria

Naast een aanvraag bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst moeten de kenniswerkers een aanvullend verzoek indienen om in Nederland te mogen werken. Met een puntenlijst wordt getoetst of ze een bijdrage leveren van zogenoemd wezenlijk economisch belang. Criteria zoals onder andere opleiding, ondernemerservaring, financiering en innovativiteit worden bij de beoordeling meegewogen.

Creatieve, medische en ICT-sector

De aangepaste zelfstandigenregeling sluit beter aan op de behoefte van de creatieve, medische en ICT-sector. Binnen deze sectoren werken steeds meer zelfstandige ondernemers. Bedrijven zoeken zelfstandige kenniswerkers met creatieve, innovatieve ideeën en nieuwe oplossingen. Het aantrekken van meer buitenlandse kenniswerkers zorgt daarmee ook voor een toename van de totale werkgelegenheid binnen deze sectoren.   Het minimale geldbedrag dat kennismigranten aan bedrijfsinvesteringen moeten doen, wordt per 1 augustus 2013 verlaagd van €25000 naar €5000. Ook kunnen ze hogere punten scoren op hun toelating als ze aantonen wat zij gaan bijdragen aan innovativiteit.

    © 2015 EXTERUS