Uitspraken over tandartsen en de 30%-regeling lopen uiteen - EXTERUS
Thursday, 06 September 2012

Uitspraken over tandartsen en de 30%-regeling lopen uiteen

Rechtbank Arnhem en Rechtbank Haarlem hebben verschillend geoordeeld over de vraag of een in 2011 aangetrokken buitenlandse tandarts in aanmerking kwam voor de toepassing van de 30%-regeling.

Voor werknemers uit het buitenland die beschikken over specifieke deskundigheid die op de Nederlandse arbeidsmarkt schaars is, kan de werkgever de zogeheten 30%-regeling toepassen. De werknemer krijgt een belastingvrije vergoeding voor de extraterritoriale kosten van 30 procent van het loon. Op 23 augustus 2012 besliste de rechtbank te Arnhem dat de deskundigheid van een tandarts niet zodanig zeldzaam is dat hij voor deze regeling in aanmerking komt.

Inmiddels ligt er ook een uitspraak van de rechtbank te Haarlem, gedaan op 25 mei 2012, maar pas gepubliceerd op 29 augustus 2012. Deze rechtbank komt op basis van dezelfde gegevens tot precies de tegenovergestelde conclusie: de bewuste tandarts had aannemelijk gemaakt dat althans in 2011 nog een dusdanige schaarste aan tandartsen heerste dat toepassing van de 30%-regeling gerechtvaardigd was. De rechtbank redeneerde dat de ongeveer 180 tandartsen die jaarlijks vanuit het buitenland geworven worden, erop wijzen dat die plaatsen niet vanuit de Nederlandse arbeidsmarkt vervuld kunnen worden. Al die 180 tandartsen komen dus naar Nederland omdat er kennelijk schaarste heerst op de Nederlandse arbeidsmarkt.

    © 2015 EXTERUS